Naast werkstudenten biedt ICR3ATE stageplekken aan studenten met verschillende studieachtergronden. De projecten van ICR3ATE zijn zo divers dat veel technische studenten een interessant onderzoek bij ICR3ATE kunnen doen. Daarom heeft ICR3ATE samenwerkingsverbanden met de HAN, Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Rotterdam. Rick (20) en Kjeld (20) volgen Technische Informatica op de laatstgenoemde Hogeschool en vertellen graag over hoe hun stage verloopt.

Kunnen jullie ons meer vertellen over jullie stageproject?

Onze stage begon in september met een onderzoek waarin we keken of het mogelijk was om een EV Charger uit te breiden met nieuwe functionaliteiten. Een veelvoorkomende EV Charger is een laadpaal voor elektrische voertuigen. Wij onderzoeken of het mogelijk is om zo’n laadpaal uit te rusten met nieuwe functionaliteiten, zoals het toevoegen van een camera, een postbus voor je pakketjes of het koppelen met een 5G netwerk. Wij hebben in het lab een laadpaal liggen en onderzoeken op het gebied van hardware en software of het mogelijk is om de laadpaal te verrijken met dit soort functionaliteiten.

Hoe loopt het onderzoek?

Helaas bleek de Open Source Controller toch niet zo open als dat wij hoopten. Hierdoor was het vrijwel onmogelijk om dingen aan te passen en uit te proberen. Toen we de producent opbelden bleef het stil aan de andere kant van de lijn, dus daar schoten we niet veel mee op. Daarom hebben we een punt achter dit project gezet en zijn we doorgegaan met een ander project wat zich richt op Internet of Things (IoT). We doen momenteel onderzoek naar het opstellen van een Rule Engine, een soort programma, voor dit IoT-netwerk. 

Met de Rule Engine zou het mogelijk worden om bepaalde acties te koppelen aan bepaalde gebeurtenissen. Dit is ideaal wanneer een sensor bepaalde waardes aangeeft die te hoog zijn. De Rule Engine kan dan een signaal doorgeven of een mailtje sturen om betrokkenen hierover te waarschuwen. We zijn deze Rule Engines nu aan het testen. Als de testresultaten duidelijk worden, willen we deze in het huidige IoT-platform implementeren. Deze implementatie is een echte puzzel omdat er veel regels moeten worden opgesteld voordat de Rule Engine precies doet wat wij willen.

Sluit de stage aan op je studie?

Vanuit Technische Informatica worden we breed opgeleid in verschillende disciplines: software, hardware en mechanica. Het is leuk om een gevarieerde stage te hebben waarin we ons bezig kunnen houden met al deze disciplines. Hierdoor raken we niet verveeld en is alles mooi in balans. Juist doordat de EV Charger niet zo toegankelijk was als we hadden gehoopt, is de stage ook uitdagend. We bijten ons momenteel vast in het programmeren van de Rule Engine, zodat deze een goede rol vervult op het IoT-platform.

ICR3ATE als stagebedrijf, bevalt dat?

Zeker weten. Het is fijn dat ons stageproject duidelijk is ingekaderd en we precies weten wat voor stappen we moeten nemen om tot het eindresultaat te komen. Verder maken we graag gebruik van het lab, waar we alle faciliteiten hebben om goed onderzoek te kunnen doen. Ten slotte is het fijn dat we onze eigen tijd kunnen indelen. Dat spreekt veel vertrouwen uit, wat fijn is om te krijgen.

Veel succes met jullie stage, Kjeld en Rick!

Like it?

Share it!