Ruim 2 jaar geleden werden we door de Gemeente Ede benaderd om mee te denken in de ontwikkeling van een Connected Bike Module. Een oplossing om fietsers een groen licht aanvraag te kunnen laten doen die op maat werkte. Dit heeft erin geresulteerd dat we een opdracht hebben gekregen om een MVP te ontwikkelen van zowel de hardware als software die nodig is om dit mogelijk te maken.

De door ons ontwikkelde oplossing maakt gebruik van LoRa, GPS, een fiets device en intelligente software die uiteindelijk routevoorspelling kan doen op basis van fietsgedrag uit het verleden.

Op http://future-city.nl is er het volgende over geschreven voor een congres waar we in september 2018 meer vertellen over de oplossing.

Connected i-Bike creëert met IoT een groene golf voor fietsers in Ede. En dat kan ook in uw gemeente. We selecteerden Connected i-Bike alvast als een van de pitches op de Dutch Future City Conference (19 september in de Jaarbeurs Utrecht). Op dit congres brengen we vraag en aanbod op het gebied van de smart city samen. Dit doen we o.a. op de Marktplaats, waar concrete vragen en oplossingen voor de smart city gepitcht worden.

De eerste pitches zijn inmiddels geselecteerd. Wij stelden drie vragen aan Manfred van der Voort, founder van ICR3ATE | Digital Makers Lab. Zij ontwikkelden de Connected i-Bike om het gebruik van de fiets te stimuleren. Ook net als Van der Voort Pitchen op de Dutch Future City Conference? T/m 19 juli 2018 kunt u zich hier inschrijven.

Een zelfcommunicerende fiets waardoor de stoplichten op groen springen. Leuk! Leg eens uit.  ‘Verkeersregelinstallaties (VRI) stellen auto’s nu nog voorop. Dit moet anders vinden wij. Geef met slimme VRI’s fietsers voorrang in plaats van auto’s, al helemaal als het regent. Door een groene golf voor fietsers te creëren hopen we mensen te stimuleren de fiets te pakken in plaats van de auto. Hiermee willen we de bereikbaarheid van binnensteden verbeteren en de uitstoot van fijnstof verkleinen. Vanaf 1 juli starten we een pilot in samenwerking met de Gemeente Ede in de binnenstad van Ede. ’

Hoe werkt de Connected i-Bike precies?
‘Connected i-Bikes krijgen een custom device met sensoren en GPS voor locatiebepaling. Hiermee kunnen zij een groen licht aanvraag doen. Het systeem is zelflerend en kan in theorie een gepersonaliseerde groene golf teweegbrengen. Dit machine learning systeem is uniek. We hebben er bewust voor gekozen om geen gebruik te maken van een app. We willen fietsers niet stimulren hun smartphone te gebruiken terwijl zij deelnemen aan het verkeer. De sensoren hebben ook de potentie om gebruikt te worden om kuilen in de weg te detecteren.’

Wie hoopt u te ontmoeten op de Dutch Future City Conference?
‘We zijn heel blij dat we de toepassing kunnen testen en Ede, maar zouden de Connected i-Bike ook graag onder de aandacht brengen bij andere gemeenten. Daarnaast willen we graag in contact komen met gemeenten die vergelijkbare oplossingen toepassen zodat we van elkaars afwegingen kunnen leren. We zouden ook graag mensen bereiken die zich in de verkeersregelinstallatie-wereld begeven, zodat we ze duidelijk kunnen maken dat niet auto’s, maar fietsers centraal moeten staan als het op VRI’s aankomt.

Like it?

Share it!