Makers projecten voor functioneel prototype

Maak kennis met de techniek achter #IoT

WageningenUR DaVinc3i meeting 29 juni in Aalsmeer / Manfred van der Voort

Watson Cognitive intro voor Meetup Hackster FoodValley

NEW Industries 2016

Virtual Agent m.b.v. Watson van IBM

Met de Watson Cognitive IT van IBM is het mogelijk om computers te laten leren vraagstukken op te lossen. Dat is gedaan voor een Virtual Agent toepassing. Deze toepassing is in staat om middels een chat dialoog antwoord te geven op meer dan 80 bedrijfsvragen en zo nodig ook handelingen uit te voeren zoals aanpassingen in administratie.

Deze Virtual Agent oplossing is geïntegreerd in deze Web-site om demonsteren hoe krachtig de mogelijkheden zijn. We hebben haar een gezicht en naam gegeven. Het is Alice en ze is als stagiare begonnen voor ons team en de toekomstige bezoekers van het Digital Makers Lab.

Probeer zelf uit hoe de conversatie via Alice verloopt. Alice komt uit de VS en beheerst momenteel alleen nog het Engels!

 

Bits&Chips Smart Systems

Bits&Chips Smart Systems aims to bring together all the parties who are working on the development of smart information systems, from smart pills to square kilometre arrays, from clever lighting to advanced diagnostic equipment or production machinery.


Twitter Sentiment Button

TEDxEde

Voor TEDxEde 2016 realiseren we een cognitive IoT project. Er gaat een experiment uitgevoerd worden met het Watson IoT platform i.c.m. de Cognitive Engine. Deze is in staat om de “tone of voice” te analyseren van tekst. In dit geval van een Twitter stream.

De Tweets worden geanalyseerd en gerubriceerd naar 5 verschillende sociale “toonsoorten”. Vervolgens wordt het resultaat van deze analyse herhaaldelijk gepresenteerd middels een wearable device dat gemaakt is m.b.v. een Photon Particle en NeoPixelRing.

The IBM Watson Tone Analyzer Service uses linguistic analysis to detect three types of tones from written text: Emotions, Social Tendencies, and Writing Style. In this demo, we use identified social tones that infer the personality of the individual reflected in tweets around a search query.

Tone Analyzer currently infers five different social tones: Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, and Emotional Range (alternatively Neuroticism). These five social tones are adopted from the Big-five personality model.

  • Agreeableness is a person’s tendency to be compassionate and cooperative toward others.
  • Conscientiousness is a person’s tendency to act in an organized or thoughtful way.
  • Extraversion is a person’s tendency to seek stimulation in the company of others.
  • Emotional Range, also referred to as Neuroticism or Natural Reactions, is the extent to which a person’s emotions are sensitive to the individual’s environment.
  • Openness, or Open to Experience, is the extent to which a person is open to experiencing a variety of activities.

Each tweet is analyzed individually and categorized with the tone that ranks highest. The tweet is then aggregated together with others that share the same tone.

Een eerste resultaat op bijgaande foto. Stay tuned en kom naar TEDxEde editie 2016 om het zelf te bewonderen.

Twitter Sentiment Button
Twitter Sentiment Button

FireShot Screen Capture #063 - 'Watson Tone Analyzer _ #TEDx _ TEDxEde _ TED' - tone-led-pin-ioticr3ate-2052_eu-gb_mybluemix_net

Houder voor Twitter Sentiment Button TEDxEde

Houder voor de Twitter Sentiment Button voor TEDxEde 2016. Door IBM ook wel de Tone LED Pin genaamd. Ontworpen door Paula Mantel van ROCA12 en Manfred van der Voort. Uitgewerkt in 3D model door Paula Mantel.

27 augustus 2016

Connected Wisseltrofee

ICR3ATE | Digital Makers Lab heeft voor The New Builders  deze wisselbeker of trofee gerealiseerd. The New Builders wil samen met gelijkgestemde (toekomstige) leiders groeien naar het nieuwe bouwen door inspiratie en creativiteit te delen. Is daarmee een change agent in de traditionele bouwsector. Op het eerste gezicht is de wisseltrofee niet zo bijzonder. Het is een mengeling van klassieke en moderne materialen met moderne maaktechnieken. Net zoals de bouwsector te maken heeft met nieuwe materialen in bestaande toepassingen.
IMG_20160612_150731
Er is gebruik gemaakt van Europees Walnoten hout afkomstig uit Frankrijk. Herkomst van materialen is een belangrijk thema in onze maatschappij geworden en dus ook in de bouwsector. Net zoals circulair bouwen, is er bij deze trofee rekening gehouden met het milieu. De afwerking van het hout is gedaan m.b.v. Biopin natuurlijke olie/was.

Het kunststof deel bestaat uit transparant plexiglas dat m.b.v. een lasersnijder is bewerkt om de tekst erin te graveren en op maat te maken. Het logo tenslotte is ook van kunststof maar gemaakt m.b.v. een 3D Printer. Het is PLA en gemetalliseerd kunststof. PLA is een biologisch afbreekbare kunststof die niet uit olie is gemaakt. Alle kunststof delen zijn aan elkaar gelijmd.

Tenslotte is er een innovatief Internet of Things (IoT) element aan deze trofee in de vorm van een Eddystone beacon. Deze trofee zendt via Bluetooth continue een relevante locatie specifieke URL uit die met de juist smartphone automatisch opgepikt wordt. Eddystone is de nieuwste standaard voor beacons. Deze standaard is door Google geïntroduceerd als antwoord op iBeacon van Apple. Met een Chrome browser op je Android én Apple smartphone, kun je direct naar de Web-site gaan die erin is vastgelegd. In Marshmallow is de noodzakelijk software volledig geöintegreerd, waardoor er geen aanvullende apps meer nodig zijn. Een innovatie in de bestaande IT technologie, zoals ook de bouwsector in een permanent innovatieproces verkeert. Location based beacons worden b.v. uitgeprobeerd in de bouw om de plaatsing van bouwelementen op grote bouwplaatsen te volgen en inzichtelijk te maken. Deze wisseltrofee verplaatst zich jaarlijks van de ene Blogger naar de andere van The New Builders.

Behuizing voor Tinkerforge

https://skfb.ly/PP86

Maritime Instrument & Display Controller

Dit is een voorbeeld van een ‘one manmaker project dat volledig uitgevoerd kan worden in het beoogde Digital Makers Lab. Het betreft een maritiem apparaat (een zogenoemde Maritime Instrument & Display Controller) dat gebruik maakt van hardware, software en dat een hoogwaardige waterdichte behuizing nodig heeft. In de getoonde foto’s is o.a. te zien hoe er met laser cutting een eerste versie van een behuizing is gemaakt van hout (triplex). Verder zijn er digitale bestanden beschikbaar waarmee een liefhebber deze zelf kan maken, waar ook ter wereld.

Eerste prototype

Het project is in een stadium dat een eerste prototype naar verwachting in maart 2016 gereed is. Er wordt ook in 2016 overwogen om er een commercieel product van te maken voor de Europese markt. De beschrijving van dit maker project op Hackster.io heeft erin geresulteerd dat er een uitnodiging is ontvangen van een Italiaanse maritieme fabrikant om te praten over de manier waarop dit apparaat ontwikkeld is. Verder zijn er contacten ontstaan met een Noors en Spaans initiatief dat op vergelijkbare wijze een soortgelijk product wil ontwikkelen. Het gesprek met de Italiaanse fabrikant heeft plaatsgevonden tijdens de nautische vakbeurs METS TRADE 2015 in Amsterdam medio november 2016.

Faciliteiten

Dit project laat zien dat slechts één maker met goede faciliteiten en een zakelijk netwerk in staat is om tot een volwaardig functioneel prototype van een high tech product te komen. Of het prototype uiteindelijk tot een succesvol marktproduct zal komen moet de tijd uitwijzen. Productontwikkeling is en blijft  risicovol en arbeidsintensief en kost veel doorlooptijd en kapitaal. Het Digital Maker Lab heeft het proces vereenvoudigd, versneld en de kosten beheersbaar gehouden. Daardoor is het uiteindelijke zakelijke risico beperkt om marktkansen te beoordelen, dankzij een functioneel prototype.

Voorbeeld in detail


WEpod

3D model of the EazyMile Ez10 autonomous vehicle which will drive on test in 2016 between Ede – Wageningen, The Netherlands. Model is prepared for 3D Printing. That’s why wheels aren’t mounted. For vivid full colour 3D Printing the MCor Iris printer is highly recommended. This is a unique full colour 3D Printer as it is using plain office paper!

Wepod Wageningen – Ede
by Hout’crea-tor – 3D vormgever
on Sketchfab

Custom gevormde brandstoftank Variocase BMW R1200GS

Dit product is een oplossing voor een tweetal problemen waar een fanatieke motorrijder tegenaan liep. Het eerste probleem was de brandstofcapaciteit van de benzinetank voor lange reizen door onbevolkte gebieden, en het tweede de ongelukkige vorm van één van de koffers die zich aan de uitlaatzijde bevindt. De berijder van de BMW R1200GS zocht een jerrycan die past in de BWM Variocase waardoor extra brandstof intern kan worden meegenomen, en de ruimte in de koffer met uitsparing efficiënter kan worden gebruikt. Een dergelijk product bleek echter niet te bestaan.

Design & prototyping

Met behulp van grove metingen en een piepschuimen model werden de eerste maten bepaald waarmee in Google SketchUp een elementaire tekening werd gemaakt. Een Ultimaker 2 3D printer zette deze tekening om in een eerste prototype. Hiermee konden preciezere maten worden bepaald en gekeken hoe optimaal gebruik kon worden gemaakt van de eigenschappen van de koffer.

Showcase

Het eerste fysieke prototype leidde door praktische tastbaarheid tot nieuwe inzichten. Met behulp van Autodesk Fusion 360 werd een volgend prototype ontworpen. In de verdere fase van ontwikkeling moest rekening worden gehouden met de eisen van verschillende productietechnieken. Scherpe randen werden afgerond om productie met rotatiegieten, spuitgieten of blowmolding mogelijk te maken. Idealiter was het ontwerp deelbaar in twee helften als voor de productie een mal moest worden gemaakt. Voor de schroefdraad werd gekozen voor dezelfde standaard als jerrycandoppen, waardoor hiervoor geen separate productie hoefde worden gerealiseerd.

Showcase 2

Vanwege de materiaalkeuze (bijvoorbeeld HDPE of PETG) en de kosten en mogelijkheden van verschillende productiemethoden werden verschillende modellen ontworpen. Hierdoor bleef er keuze voor low-volume productie of de productie van grote aantallen. Mogelijke compromissen waren de aanwezigheid van een handvat en het wel of niet laten verzinken van de vulopening. De kosten van productietechnieken als blowmolding zijn afhankelijk van het aantal delen waaruit de mal bestaat. Een weglating van het handvat scheelde bijvoorbeeld een factor 100% in de malkosten (die bij een productieaantal van 100 stuks al 50% zijn).

Prototype v7 v3

In 2016 start een crowdfunding voor de financiering van de productie van de brandstoftank.